Witte vlekken op tanden 

We willen allemaal een mooi en stralend gebit, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Door oneffenheden zoals witte vlekken heb je last van je gebit. Mensen worden hier onzeker van en proberen hun glimlach voor anderen te verbergen. Je vraagt je waarschijnlijk af of er een mogelijkheid is om die vlekken te verwijderen. 

Wat zijn witte vlekken op tanden

Witte vlekken op tanden zijn eigenlijk plekjes die poreus zijn geworden. De vlekken ontstaan meestal al op vroege leeftijd, maar worden duidelijker naarmate je ouder wordt. De witte vlekken zitten in het tandglazuur en kun je niet zomaar wegpoetsen. 

De oorzaak van witte vlekken kan te maken hebben met een val op de tanden, maar het kan ook voorkomen op tanden waar veel druk op staat zoals hoektanden en voortanden. Een andere reden voor witte vlekken is dat je teveel fluoride gebruikt hebben. Er zijn nog meer redenen, we zetten ze hier allemaal op een rijtje.

  • Door vallen of stoten kan het voorkomen dat glazuur niet volledig wordt aangemaakt. 
  • Witte vlekken op tanden kunnen ook genetisch bepaald zijn. 
  • Regelmatige koorts en virussen kunnen op den duur zorgen voor problemen met het tandglazuur en dus voor witte vlekken zoeken. 
  • Door gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kunnen problemen met het glazuur ontstaan. 
  • Medicijngebruik kan de glazuurlaag aantasten. 
  • Een slotjesbeugel kan er ook voor zorgen dat je vlekken krijgt op je tanden.  

Wat kun je doen tegen witte vlekken

Witte vlekken op tanden gaan helaas niet zomaar weg omdat de witte vlekken niet op het tandglazuur liggen, maar in het glazuur zitten. Je kunt dus zelf poetsen wat je wil, maar de vlekken gaan niet weg. Vroeger konden tandartsen ook niet veel meer dan de vlekken wegboren en opvullen met een vulmiddel in dezelfde kleur als je tanden. Dit is een procedure die die nu nog steeds mogelijk is, maar het is redelijk ingrijpend en moet om de paar jaar herhaald worden of worden bijgewerkt. De kunstmatige vulling is namelijk meer dan je eigen tanden gevoelig voor verkleuring. Gelukkig zijn er ook andere methodes die werken.

Tanden bleken bij de tandarts 

Een van de methodes die je kan helpen om van witte vlekken af te komen is bleken. Deze methode is alleen uit te voeren door een tandarts of ortho in de buurt. Tandenbleek kits voor thuis of whitenig tandpasta’s werken niet. Die mogen namelijk maar een klein percentage peroxide bevatten, het gaat hierbij om minder dan 1%. Een tandarts mag tot wel 6% aan peroxide gebruiken. De reden dat zij meer mogen gebruiken is omdat ze experts zijn op het gebied van deze behandelingen en dus weten wat ze doen. 

Witte vlekken opvullen

Een andere methode is om witte vlekken te laten opvullen zonder te boren. Om dit voor elkaar te krijgen wordt er een etsgel op de witte vlekken geplaatst. Deze etsgel is een zuur dat ervoor zorgt dat de poreuze vlekken nog verder worden geopend zodat er een kuststof in gespoten kan worden. Na het inspuiten van de kunststof (in dezelfde kleur als je tanden) worden de tanden gepolijst en voilà, je het weer mooie tanden zonder vlekken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.